Водопади и врела

Водопади на месту ,,Мало врело” у Раковој Бари

Налазе се у атару села Ракова Бара, 15 км поред сеоског пута, који води према Ракобарском вису (691м). Водопади су најбогатији водом у пролеће, после отапања снега на Ракобарском вису. У најтоплијем делу лета, проток воде се значајно смањује.

Мало врело се састоји из два дела:

1)  извор у стени, који ствара омањи поток, са током кроз  пространи травнати плато,

2)  кратка клисура коју поток формира на крају платоа. Клисуру краси неколико водопада високих између  2  и 14 метара.

У целини, извориште са водотоком и водопадима представља интересантан геоморфолошко-хидролошки објекат. На жалост, изградњом додатне водокаптаже за потребе села Ракова Бара, водопади су знатно изгубили на снази. Додатни проблем је што је читав простор, укључујући приступни пут неуређен, што додатно утиче на стварање лошег утиска о овом локалитету.

У близини Малог врела (8 км), налази се и познати средњевековни манастир Туман, задужбина  познатог српског средњевековног витеза Милоша Обилића.

Водопад “Сига”

Водопад ”Сига” је удаљен од пећине Церемошње 4 км. Налази се непосредно испод извора потока Сига, који извире испод високог крашког облука, а онда се обрушава, стварајући око15м висок каскадни водопад. Последњих неколико година водопад пресушује већ у рано лето.

Низводно од водопада, 1,5км далеко,  на узвишењу изнад десне обале Сиге налази се и омања Голубањска пећина, још једна занимљивост околине Кучева. Пећина је проходна у дужини од око 80.метара.

ВодопадБураукод извора Шевичке реке

У атару села Шевица, на месту званом ‘’Бурау’’, Шевичка река, десна притока Пека скоро на самом извору ствара необично интересантан водопад.

Поток, који настаје из снажног крашког извора у подножју високе стене, после 50 метара рачва се на више мањих рукаваца, који затим падају са бигрене терасе, широке око 30 метара, стварајући већи број минијатурних каскадних водопада у виду танких, чипкастих водених завеса.

Ако имате авантуристичког духа, волите природу и не очекујете посебан комфор, водопад ”Бурау” је идеална место за посету.

Водопад се налази 1. км. од локалног асфалтног пута који води од центра Шевице према засеоку Брсани. Водопад је од Кучева удаљен 13 километара.

Врело “Шумећа”

Налази се у истоименом засеоку села Турија на 12. км од центра Кучева.

Ово крашко врело је најјаче врело у општини Кучево. Из омањег пећинског отвора у подножју северних обронака планинског масива ’’Ђула’’, који и иначе обилује изворима, на површину избија беспрекорно чиста вода која одмах формира јак поток. Већ на пар стотина метара низводно, његова вода покреће неколико сеоских воденица.

У близини, на око 3 км. налази се недовољно истражена пећина ‘’Зајце’’, која  је проходна у дужини од око 80. метара. За време великих суша снага врела падне на десетак литара у секунди. Не памти се да је ова вода икада пресушила.

Напомена: Туристичка организација ,,Кучево” Кучево не организује обиласке наведеним местима, али даје све неопходне информације заинтересованим групама и појединцима.