Галерија „Зага С Арт“

Сликарка Загорка Зага Србовић рођена је 17. марта 1957. године у Нересници код Кучева.

У тајне сликарства увео ју је још у школским данима деда Драгољуб, који је сликао на платну и радио дуборезе. Зага је и сама сликала техником уље на платну све до средине осамдесетих година, када се сели у Немачку, где открива технику сликања испод стакла. Ова техника, по виђењу уметнице, одступа од класичних техника сликања, захтевнија је и тражи јасно дефинисану идеју, максималну концетрацију и суптилност потеза. Загино наивно сликарство, како су приметили критичари, у својој спонтаности дотиче суштину живота – природу, годишња доба, села и њиве, мале људе, свет биљака, инсеката, животиња, али и чудесна сновиђења која се граниче са надреалним. На њеним сликама које се рађају испод стакла прште боје нересничких предела, у које су уткане емоције и изванредан таленат запажања детаља.

Излагала је на преко педесет самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Учествовала је у бројним хуманитарним акцијама. Своје место у српској наивној уметности изборила је не само захваљујући сликарском таленту већ и изузетној осетљивости према животу људи и друштвеној заједници.

Загорка Зага Србовић је добитница бројних награда, а већ неколико година живи на релацији Србија – Немачка. Ради и излаже своје слике у галерији – атељеу „Зага С Арт” у Нересници и Хановеру, у којима свакодневно прима све оне који налазе лепоту и богатство у наивној уметности. Члан је и Удружења радника уметника Србије, Удружења Сергеј Јовановић (Београд) и Удружења Ђура Јакшић (Пожаревац).

Контакт телефон:  +381 63 731 46 99

www.zaga-s-art.ls.rs