Ликовна галерија „Студенац“

Ликовна галерија „Студенац“ је приватна галерија уметничких радова свестраног ликовног уметника Петра Анђелковића. Галерија се налази у пријатном амбијенту његове породичне куће у главној градској улици.

Петар Анђелковић, сликар, скулптор, мозаичар и иконописац, рођен је 1951. године, у Црној Трави, а у Кучево се доселио шест година касније.

У Београду, почетком седамдесетих похађа чувену – Шуматовачку школу, где скулптуру учи код Лале Суботичког. Упоредо студира ДИФ и Педагошку академију, да би након тога радио као наставник физичког васпитања у Кучеву.

Сликањем, дуборезом и скулптуром се бави скоро 40 година.

Од 1985. године изложбе организује у својој галерији Студенац у Кучеву које су до данас у редовном програму манифестације Хомољски мотиви, смотре изворног стваралаштва. Овакве изложбе у своме дому-галерији организовао је више од тридесет пута.

Његова књига „Златно руно у долини Пека. Завичајна историја” објављена је 2019. године и представља парадигму, а у исто време и врхунац уметничке каријере овог специфичног уметника. Књига је писана по узору на средњовековне манускрипте, те је импрегнирано платно на којем је писано и сликано припремљено на такав начин да сличи пергаменту. Ова капитална књига, не само да је велико дело по самој тежини од 14 килограма, стотину руком, калиграфски писаних страна, са више од три стотине оригиналних, сликаних илустрација, већ и по томе што је у њој сублимирано деценијама грађено знање о историји печког предела и Звижда.

Петар Анђелковић је аутор многих јавних споменика Кучева и околине, кроз чији ликовни израз се обликује визуелни идентитет овог краја.

Контакт телефон: +381 63 830 44 59 и +381 12 851 149