Шевичка пећина - Вртеч

Шевичка пећина или пећина ’’Вртеч’’ се налази у атару села Шевица на око 21. км. од локалног асфалтног пута. До сада је истражено 346 м главног канала, мада је пећина вероватно дугачка неколико километара, с обзиром на тачку где подземне воде из пећине поново избијају на површину. На појединим местима у пећини има лепог пећинског накита, а првих 137 метара улазног канала је доступно и посетиоцима који немају спелеолошког искуства. Међутим, с обзиром да је ипак у питању потпуно неуређена пећина заинтересовани посетиоци посебно треба да обрате пажњу на следеће савете:

  • дневним светлом је осветљено само првих 20 -так метара од улаза у пећину. У наставку се мора проћи кроз узан пролаз, после чега се улази у Црквени канал у коме је потпуни мрак. Стога посетиоци обавезно треба да имају спелео кацигу са интегрисаном радном светиљком, што је знатно безбедније и функционалније од батеријских лампи, чак и веома снажних (због сигурности приликом ходања и фотографисања пећинског накита).
  • неопходне су дубоке гумене чизме јер кроз пећину протиче поток који није снажан али се због конфигурације тла вода разлива по читавој површини пода пећинског канала тако да се практично не може избећи.
  • под је нераван, на моменте стрм, врло клизав па треба бити обазрив при ходању како не би дошло до нежељених повреда, оштећења фотоапата и сл.

Укратко, ова пећина је препоручљива љубитељима природе који су физички добро припремљени и имају најосновнију заштитну опрему.

На крају пећинске дворане зване ,,Црква” долази се до водопада високог 6 метара. Од тог места, даље се може ићи једино уз помоћ спелеолошке опреме тако да се може рећи да је пећина ,,Вртеч” пре свега намењена љубитељима спелеолошко-авантуристичког туризма,  као и знатно познатија Дубочка пећина.

За сада се до пећине може доћи из села Дубока (засеок ,,Пасујоњи” ). Да се не би лутало, јер је пећина мало позната чак и локалним мештанима, заинтересовани посетиоци се могу обратити на контакт телефон: 060/ 0 888 137 или 012/670 – 537.

На крају, треба рећи да после 18,5 км асфалтног пута од Кучева, до пећине води обичан пољски пут, а последњих 500 – 600 метара иде се уском шумском стазом која је позната само малобројним  локалним мештанима и искусним планинарима с обзиром да је ,,Вртеч” (496 м.н.в.) на правцу планинарске стазе : водопади  ,,Мало врело”- ,,Ракобарски вис” (691 м.н.в.) –Дубочка пећина” (321 м.н.в.).

Напомињемо да Туристичка организација ,,Кучево” Кучево, као и у случају Дубочке пећине није управљач над овом пећином и не организује туристичке посете пећини  али заинтересованим љубитељима природе пружа све информације како би могли да посете ову необичну пећину.