Град Кучево

У време владавине Римљана, Кучево се звало Гудускум и представљало је важан рударски центар, да би му Словени касније променили име у Кучево. За време владавине кнеза Лазара, Кучево се помиње као Крушевица и овај назив задржава више векова. У време кнеза Милоша, називу се додаје реч Горња да би се разликовало од истоименог села у доњем току Пека. Ово име ће задржати све до 1886. када му Народна скупштина Краљевине Србије поново враћа име Кучево. Данас је Кучево административни, привредни и културни центар општине Кучево. Према попису из 2011. године, Кучево је имало 3.950 становника.

Варошица се налази у плодној Звишкој котлини на контакту јужних обронака Звишких планина и северних обронака Хомољских планина. Ретко очувана природа која га са свих страна окружује, као да га чува од лоших утицаја цивилизације. Река Пек, која протиче кроз Кучево једна је од најзлатоноснијих река Европе и представља заштитни знак овог града.

Одскора се са преуређеног градског видиковца ”Јелена стена” на коме се налази велики метални крст и одмориште може уживати у јединственом погледу на Кучево, Пек, Звишку котлину и Хомољске планине.

Насеље је збијеног типа, троугластог облика са тенденцијом ширења источно, дуж магистралног пута  Пожаревац – Мајданпек – Неготин, и јужно, дуж регионалног пута Кучево – Петровац на Млави. Кроз Кучево пролази и железничка пруга Београд – Пожаревац – Мајданпек – Бор – Зајечар.

Привреда.  Од већих привредних субјеката у Кучеву активни су Шумско газдинство ”Северни Кучај”, као и неколико приватних предузећа.

Угоститељство. Још пре Другог светског рата у Кучеву је постојао хотел ’’Рудник’’, који је обновљен и дограђен 1981.године. Хотел је већ дуже време у приватном власништву, категорисан је са три звездице и представља модеран угоститељски објекат.

Културне установе. Главно место заузима Центар за културу, који је организатор бројних културних манифестација, као и градска библиотека са фондом књига који немају ни много веће градске средине.

Просвета. У Кучеву постоји Основна школа и Средња економско-трговинска и машинска школа, која је верификована и за образовни профил туристички техничар – IV степен.

Спорт. Кучево има спортску халу и неколико спортских клубова од којих су најпознатији фудбалски клуб ”Звижд” и Женски рукометни клуб  ”Кучево”.

Здравствене установе. Осим савременог Дома здравља, у Кучеву постоји и  Старачки дом са око 150 корисника из свих крајева Србије.

Свакако најпознатији Кучевљанин је Ђорђе Марјановић, највећа легенда домаће поп музике. У оближњој Нересници родио се и провео најраније детињство један од највећих српских лирских песника XX века Стеван Раичковић. У Кучеву је живео и радио познати сликар Драган Кецман (+2010.). Од осталих ликовних уметника, истичу се сликар Миле Надлачки и свестрани ликовни уметник Петар Анђелковић, власник ликовне галерије ’’Студенац’’.

Кучево је од Пожаревца удаљено 54 километра, од Београда 130 км а од Дунава (Голубац) 30 км.