Летњиковац краља Александра I Карађорђевића

Летњиковац краља Александра I Карађорђевића се налази  у селу Нересница, 6 км. источно од Кучева, на магистралном путу према Мајданпеку и Неготину. Објекат је у великој мери запуштен и захтева темељну обнову. Без обзира на то, свакако га вреди поменути, јер је незаобилазни део приче о злату које се испирало у Пеку. Треба рећи да је општина Кучево већ обезбедила део средстава за његову обнову, а  конкурисаће се и за додатна средства, како би летњиковац краља Александра засијао  старим сјајем.

Просторну целину летњиковца чине два складно укомпонована дела: урбани садржај и парк.

Урбани део летњиковца чини  неколико зграда:

Пријемна зграда – налази се испред главног улаза у летњиковац. Служила је за потребе административног особља. У оквиру ње постојала је и лабораторија за испитивање и контролу квалитета злата.

Помоћна зграда – налази се десно од пријемне зграде. Зграда је служила за живот и рад помоћног особља.

Краљева вила – централна зграда летњиковца, која је била предвиђена за боравак и одмор краљевске породице. Вила је смештена дубоко унутар летњиковца, на супротној страни у односу на пријемну зграду.

Радионица – зграда у којој су обављане активности у вези одржавања багера. Ова зграда се налази са дуге стране сеоског пута.

Парк. Налази се између виле и пријемне зграде. Од дрвних врста доминирају различити четинари и листопадно дрвеће, нарочито липа и кестен.

Историја настанка Краљеве виле и летњиковца

Почетком 30 – тих година прошлог века, краљ Александар је постао већински сувласник акционарског друштва ” Нересница – Глоговица”, које је планирало интензивну експлоатацију злата из златоносног песка Пека. У том циљу купљен је багер помоћу кога је требало да се врши ископавање песка, о чему данас сведоче остаци минијатурних речна језера у околини. Ради надгледања радова, али и због одмора, краљ је намеравао да чешће долази у овај крај. Одлучено је да се изгради адекватна зграда са пратећим садржајима где би краљевска породица одседала током боравка у Нересници. На жалост, атентат на краља 9. октобра 1934, три дана пре пуштања у рад гигантског багера, прекинуо је краљеве планове у вези са златом и летњиковцем.

Летњиковац је до 1947.године био у власништву краљевске породице Карађорђевић, када им је ова, као и остала имовина, декретом конфискована. У међувремену није било адекватног одржавања, због чега је цео комплекс видно оштећен. Законом о реституцији, решен је правни статус летњиковца, који је дат на коришћење општини Кучево.

У току су припреме за темељну обнову летњиковца и Туристичка организација Кучево очекује да ће летњиковац, с обзиром на своју занимљиву историју, бити првенствено у функцији развоја туризма општине Кучево, тим пре што се налази у веома лепом окружењу – у подножју северних обронака Хомољских планина, на пар стотина метара од Пека. У околини летњиковца у Пек се улива и пет бистрих планинских речица (Дубочка река, Гложана, Комша, Буковска и Шевичка река), од којих свака протиче кроз живописне долине. Такође, у непосредној близини летњиковца налази се новоизграђена фабрика минералне воде ”Дубока”. Један километар низводно, на ушћу Буковске реке у Пек, налази се и извор ове минералне воде са чесмом са које се вода може користити и бесплатно. Извор је у окружењу неколико минијатурних језера насталих пре око 80 година ископавањем златоносног песка у приобаљу Пека.

Напомена: Туристичка организација ,,Кучево” још увек не организује туристичке посете. Зграда виле је тренутно оштећена и у плану је њена обнова.