Печка магистрала

Дужина стазе: око 15 км
Почетак стазе: Кучево – мапа
Циљ стазе: Волуја – мапа

Висина стазе:
Укупно пењање: 130 м
Укупно спуштање: 85 м
Распон висине: 67 м (од 149 м до 216 м)

Врло занимљива бициклистичко-пешачка тура. Занимљивост ове туре што се она креће левом обалом златоносног Пека узводно и пролази кроз два села и три засеока. Проласком кроз бањско поље прелазимо преко кучајнске реке и настављамо пут солидним макадамским и асфалтним путем. Карактеристика ове туре је да се скоро свако скретање улево можемо вратити на почетну тачку у Кучево. Прво наше стајалиште је извориште минералне воде у засеоку кисела вода. Прелазимо преко бистре и у овом делу мирне буковске реке.

Недалеко затим улазимо у једно од највећих села у Нересницу. Настављаво кроз центар и идемо пут засеока Гложана. Пролазимо поред виле краља Александра Карађорђевића. Пут је добар. Прелазак преко још једног моста и гложанске реке нас обавештава дас мо стигли у насеље Гложана. У овом насељу постоји и рибњак пастрмке што представља идеално место за одмор. Пут нас води поред вредних пољопривредника који обрађују плодне њиве поред реке.

Улазимо у село Волуја. Скретањем у полулево пролазимо поред стругаре и прелазимо мост на реци Пек. Одмах недалеко долазимо до центра села Волуја и укључујемо се на магистрални пут Кучево – Мајданпек.

Преузмите стазу: Печка магистрала