Туристичка организација Кучево

Остале манифестације

Од осталих манифестација у општини Кучево које све више добијају на значају, треба поменути следеће:

  • ,,Дани Слободана Лекића” у Мустапићу. Манифестација се одржава средином маја сваке године. Посвећена је успомени на овог познатог певача влашких песама.
  • ,,Омољанца”. Манифестација је посвећена влашком фолкору (обичаји, песма, игра..). Одржава се на платоу испред ресторана код пећине ,,Церемошња” прве суботе у јулу.
  • ,,Пасуљијада у селу Волуја. Одржава се од 2008. године. Ове, 2018. године, Пасуљијада ће бити одржана у суботу,14. јула.Мада је манифестација такмичарског карактера (припрема се куван пасуљ са различитим додацима), нагласак је на дружењу уз влашку песму и игру коју приређују културно – уметничка друштва из Кучева и околних села.
  • ,,Изворни дани Нереснице”. Одржавају се у последњој суботи, у јулу месецу, у Нересници. Ове, 2018. године то је 28. јул. Манифестација је организована по узору на Смотру изворног народног стваралаштва ,,Хомољски мотиви”.
  • 17. такмичење у кувању рибље чорбе. Одржава се у Волуји, увек на Светог Илију (02. август). Централни део манифестације је такмичење у кувању рибље чорбе.
  • ,,Гулашијада” у селу Дубока. Одржава се од 2010. године. Термин одржавања је сваке године исти: 6. август. И на Гулашијади циљ је више на дружењу и забави а мање на такмичењу.
  • 17.колективна изложба ,,Браничевска палета”. Ликовна изложба ће се одржати у среду, 08.августа 2018. године у Кучеву.
  • Ликовна колонија ,,РАВНИШТАРКА”, осма по реду, одржаће од четвртка, 16.августа до суботе,18. августа 2018.године у објектима комплекса ,,Равништарка” на заштићеном природном добру Споменик природе ,,Пећина Равништарка”. Као и до сада, очекује се већи број ликовних уметника из свих крајева Србије.

 

Треба поменути и четири вашара: велики народни вашар ”Калинић” (11. август) и мали народни вашар ”Мала Госпојина” (21. септембар), као и вашар који се одржава главног дана смотре ”Хомољски мотиви”. Четврти вашар се одржава у селу Раброву 19. августа (”Преображењски вашар”).