Минералне воде

Роса Хомоље

Природна минерална вода Роса Хомоље извире на обронцима Хомољских планина, у Нересници, у еколошком окружењу на дубини од 282 метра, где су изворишта стара чак и преко 20.000 година. Вода Роса Хомоље се физичко-хемијски и микробиолошки не прерађује већ се у фабрици само спроводи превентивна УВ стерилизација и микрофилтрација. Роса Хомоље спада у ред најбољих минералних вода Србије, наводи се у саопштењу и додаје да су у фабрици уведени највиши стандарди квалитета у области безбедности хране – ИСО 9001; ИСО 22000; ИСО 14001 и ИСО 18001.

ФАБРИКА МИНЕРАЛНЕ ВОДЕ „РОСА ХОМОЉЕ“. Вода “Роса Хомоље” је пријатног специфичног укуса и може да се конзумира у неограниченим количинама.

Извор минералне воде “Бања”, у Раковој Бари

Извор је у облику мањег врела, снаге око 5 литара воде у секунди из којег се одмах формира поточић, који се после 300 м улива у поток из Малог Врела, а овај се недуго затим улива у Раковобарску Реку, десну притоку Пека.

Интересантно је да је висинска разлика између минералног извора и ушћа у поток који долази из Малог врела око 100 м, што указује на то да ова минерална вода долази са велике дубине. О овој минералној води се мало зна. Верује се да је по свом саставу слична минералној води ”ДУБОКА”.