Минералне воде

Минерална вода “Дубока”

На крају пећинске дворане зване ,,Црква” долази се до водопада високог 6 метара. Од тог места, даље се може ићи једино уз помоћ спелеолошке опреме тако да се може рећи да је пећина ,,Вртеч” пре свега намењена љубитељима спелеолошко-авантуристичког туризма,  као и знатно познатија Дубочка пећина.

За сада се до пећине може доћи из села Дубока (засеок ,,Пасујоњи” ). Да се не би лутало, јер је пећина мало позната чак и локалним мештанима, заинтересовани посетиоци се могу обратити на контакт телефон: 060/ 0 888 137 или 012/670 – 537.

На крају, треба рећи да после 18,5 км асфалтног пута од Кучева, до пећине води обичан пољски пут, а последњих 500 – 600 метара иде се уском шумском стазом која је позната само малобројним  локалним мештанима и искусним планинарима с обзиром да је ,,Вртеч” (496 м.н.в.) на правцу планинарске стазе : водопади  ,,Мало врело”- ,,Ракобарски вис” (691 м.н.в.) –Дубочка пећина” (321 м.н.в.).

Напомињемо да Туристичка организација ,,Кучево” Кучево, као и у случају Дубочке пећине није управљач над овом пећином и не организује туристичке посете пећини  али заинтересованим љубитељима природе пружа све информације како би могли да посете ову необичну пећину.

Извор минералне воде “Бања”, у Раковој Бари

Извор је у облику мањег врела, снаге око 5 литара воде у секунди из којег се одмах формира поточић, који се после 300 м улива у поток из Малог Врела, а овај се недуго затим улива у Раковобарску Реку, десну притоку Пека.

Интересантно је да је висинска разлика између минералног извора и ушћа у поток који долази из Малог врела око 100 м, што указује на то да ова минерална вода долази са велике дубине. О овој минералној води се мало зна. Верује се да је по свом саставу слична минералној води ”ДУБОКА”.