Promocija Kučeva od Vardara do Triglava

U drugoj polovini maja, Kučevo su posetili novinari regionalnih ogranaka Svetskog udruženja novinara i pisaca u turizmu FIJET, na svom studijskom putovanju istočnom Srbijom kada su obišli i Požarevac, Veliko Gradište, Golubac i Negotin.

Od tada skoro svakodnevno, Turistička organizacija Kučevo dobija informacije o objavljenim tekstovima i reportažama u novinama, na portalima, radiju i televizijama, širom regiona.

Nedavno je na Makedonskoj državnoj televiziji emitovan prilog o Kučevu koji je izazvao veliku pažnju. Akcenat je stavljen na turističku ponudu kroz tradiciju, običaje i uvek atraktivnu priču o vlaškoj magiji.

I u hrvatskim medijima Kučevo je dobilo značajnu pažnju. „Izuzetno srdačni stanovnici, ponosni na svoju posebnost, rado će vas upoznati sa svojim specijalitetima, starim vjerovanjima, plesom, jedinstvenim instrumentom rikalom s Homoljskih planina te štulama koje su stoljećima služile za prelazak preko rječica, a danas i na njima plešu.” – ovako je ukratko opisano gostoprimstvo i specifičnosti našeg kraja na gastronomskom portalu Gastronaut.

O snažnom emotivnom utisku nakon prisustvovanja ritualnom plesu Rusaljki priređenom ispred pećine Duboka, pisao je i istarski portal Regional Express.

U pojedinim medijima, urednici su odobrili više prostora za priče sa ove ture, te su novinari mogli da objave pojedinačne tekstove o destinacijama koje su posetili u turi istočnom Srbijom. Tako su na blogu Hedonism tourism objavljena dva teksta o Kučevu, jedan o običajima i folkloru, a drugi o gradu i turističkim atrakcijama.

Kako je ovaj blog izuzetno posećen, priče je preneo i najčitaniji turistički portal u Hrvatskoj, Turističke priče, te su tekstovi o Kučevu osim na hrvatskom objavljeni i na engleskom, nemačkom, francuskom, španskom, italijanskom i ruskom jeziku.

Urednik portala virovitica.net čiji novinar nam je bio u poseti, odlučio je takođe dati više prostora promociji istočne Srbije, te tekst o Kučevu čeka da bude objavljen.

O istočnoj Srbiji i Kučevu pisalo se i na portalu bhputovanja.ba u tekstu pod nazivom “Ovo je dragulj koji morate istražiti” uz reči da se na ovoj turi „svašta vidjelo, a za šta se nije ni znalo. Zapravo, toliko toga se vidjelo da je naprosto bilo teško i ovaj tekst napraviti, a da se ukratko sve viđeno i predstavi.“

Slovenački portal o putovanjima, Moj kovček značajan prostor je posvetio reportaži iz istočne Srbije kroz tekst i slike, ali i priču o gastronomiji. „Ako ste želeli da smršate, zaboravite na to ili odložite putovanje. Tradicionalno srpsko gostoprimstvo i uvek obilje odlične hrane na trpezi, koja se ne sme propustiti, nisu recept za vitkost.“ – navodi se u ovom tekstu.

Ruski turisti su prema statistikama među najbrojnijim turistima koji posećuju Srbiju, te je posebno značajno što se među gostima novinarima našla i dopisnica iz Srbije za ruske medije Radonezh i Tourister gde su objavljeni tekstovi o istočnoj Srbiji za višemilionsku rusku publiku.

O tome koliko su novinari iz regiona bili oduševljeni nakon posete ovom delu Srbije možda najbolje govori podatak da je novinarska ekipa iz Bugarske nakon objavljena dva teksta o ovom putovanju, odlučila da napiše knjigu o istočnoj Srbiji.

Među učesnicima ove ture našli su se dugogodišnji novinari dva značajna turistička medija iz Srbije. Urednik gastronomsko-turističke emisije Srbija koju volim, Radmilo Bumber koji je nedavno u svojoj emisiji izveštavao i sa Homoljskih motiva, u nekoliko epizoda je predstavio turu istočnom Srbijom. Priča o Kučevu tek predstoji.

Urednik radijske emisije Turistička prizma, Đorđe Mihajlović, ujedno i predsednik Udruženja FIJET Srbija, nije krio svoje oduševljenje onim što je video i doživeo u Kučevu što je rezultiralo prilozima o našoj opštini objavljenim u nekoliko emisija.

„Zahvaljujući posetama novinarskih ekipa, o Kučevu se ponovo piše i priča, širom regiona. Zbog uređivačke politike pojedinih medija, još uvek nisu objavljene sve planirane reportaže te se očekuje da će priloga tokom leta biti još. Uvereni smo da će medijska promocija doprineti većoj zainteresovanosti organizatora putovanja, ali i individualnih putnika za obilazak Kučeva i ovog dela Srbije“ – naglašava direktor Turističke organizacije Kučevo, Aleksandar Ilić.

Podsećamo da su novinari tokom ove ture u našoj opštini posetili selo Duboka gde im je predstavljen tradicionalni ples Rusaljki, kao i biser naše turističke ponude, Dubočka pećina i skriveni vodopad. Prikazan je način ispiranja zlata u atraktivnoj prirodi restorana „Suva reka“, gde su gosti probali specijalitete našeg kraja. Program je nastavljen u hotelu „Rudnik“ predstavljanjem tradicionalnih folklornih igara u izvođenju kulturno-umetničkog društva „Štule“ i folklornog ansambla Centra za kulturu „Dragan Kecman“. Drugog dana boravka, za grupu je organizovan obilazak pećine Ravništarka, najposećenije turističke atrakcije Kučeva, a kasnije im je predstavljen i bušin i način sviranja na njemu.

Pored učešća u ovoj novinarskoj turi, Kučevo je ugostilo i druge novinarske ekipe u cilju promocije destinacije, a pre početka letnje turističke sezone.

Krajem aprila je snimana, a u maju je na nacionalnoj televiziji emitovana putopisna emisija „Od zlata jabuka“ u kojoj su predstavljeni turistički potencijali Kučeva.

Pred početak najveće manifestacije u našoj opštini, Kučevo je posetio i urednik najpozitivnijeg sajta u Srbiji, Priče sa dušom, na kojem je predstavljena demonstracija ispiranja zlata kao deo turističke ponude Kučeva, ali i najavljena 55. Smotra Homoljski motivi. Ovu izuzetno čitanu priču preneo je i Serbian Times, najuticajniji informativni portal među čitaocima srpske i balkanske dijaspore u Americi i Kanadi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ

Petrov konak

Petrov konak poseduje dva apartmana. Apartmani „ Aleksandra“ i „Petar“ nalaze se u mirnom delu sela Neresnica. Udaljeni samo 3 km od Kučeva. Apartman „Aleksandra“