Turistička organizacija Kučevo

Vodopadi i vrela

Vodopadi na mestu ,,Malo vrelo” u Rakovoj Bari

Nalaze se u ataru sela Rakova Bara, 15 km pored seoskog puta, koji vodi prema Rakobarskom visu (691m). Vodopadi su najbogatiji vodom u proleće, posle otapanja snega na Rakobarskom visu. U najtoplijem delu leta, protok vode se značajno smanjuje.

Vodopadi Malo vrelo

Malo vrelo se sastoji iz dva dela:

1)  izvor u steni, koji stvara omanji potok, sa tokom kroz  prostrani travnati plato,

2)  kratka klisura koju potok formira na kraju platoa. Klisuru krasi nekoliko vodopada visokih između  2  i 14 metara.

U celini, izvorište sa vodotokom i vodopadima predstavlja interesantan geomorfološko-hidrološki objekat. Na žalost, izgradnjom dodatne vodokaptaže za potrebe sela Rakova Bara, vodopadi su znatno izgubili na snazi. Dodatni problem je što je čitav prostor, uključujući pristupni put neuređen, što dodatno utiče na stvaranje lošeg utiska o ovom lokalitetu.

U blizini Malog vrela (8 km), nalazi se i poznati srednjevekovni manastir Tuman, zadužbina  poznatog srpskog srednjevekovnog viteza Miloša Obilića.

Vodopad “Siga”

Vodopad ”Siga” je udaljen od pećine Ceremošnje 4 km. Nalazi se neposredno ispod izvora potoka Siga, koji izvire ispod visokog kraškog obluka, a onda se obrušava, stvarajući oko15m visok kaskadni vodopad. Poslednjih nekoliko godina vodopad presušuje već u rano leto.

Nizvodno od vodopada, 1,5km daleko,  na uzvišenju iznad desne obale Sige nalazi se i omanja Golubanjska pećina, još jedna zanimljivost okoline Kučeva. Pećina je prohodna u dužini od oko 80.metara.

VodopadBuraukod izvora Ševičke reke

U ataru sela Ševica, na mestu zvanom ‘’Burau’’, Ševička reka, desna pritoka Peka skoro na samom izvoru stvara neobično interesantan vodopad.

Potok, koji nastaje iz snažnog kraškog izvora u podnožju visoke stene, posle 50 metara račva se na više manjih rukavaca, koji zatim padaju sa bigrene terase, široke oko 30 metara, stvarajući veći broj minijaturnih kaskadnih vodopada u vidu tankih, čipkastih vodenih zavesa.

Ako imate avanturističkog duha, volite prirodu i ne očekujete poseban komfor, vodopad ”Burau” je idealna mesto za posetu.

Vodopad se nalazi 1. km. od lokalnog asfaltnog puta koji vodi od centra Ševice prema zaseoku Brsani. Vodopad je od Kučeva udaljen 13 kilometara.

Vrelo “Šumeća”

Nalazi se u istoimenom zaseoku sela Turija na 12. km od centra Kučeva.

Ovo kraško vrelo je najjače vrelo u opštini Kučevo. Iz omanjeg pećinskog otvora u podnožju severnih obronaka planinskog masiva ’’Đula’’, koji i inače obiluje izvorima, na površinu izbija besprekorno čista voda koja odmah formira jak potok. Već na par stotina metara nizvodno, njegova voda pokreće nekoliko seoskih vodenica.

U blizini, na oko 3 km. nalazi se nedovoljno istražena pećina ‘’Zajce’’, koja  je prohodna u dužini od oko 80. metara. Za vreme velikih suša snaga vrela padne na desetak litara u sekundi. Ne pamti se da je ova voda ikada presušila.

Napomena: Turistička organizacija ,,Kučevo” Kučevo ne organizuje obilaske navedenim mestima, ali daje sve neophodne informacije zainteresovanim grupama i pojedincima.

Galerija fotografija

  • Vodopadi u Malom vrelu
  • Vodopadi u Malom vrelu
  • Vodopad Siga Ceremošnja
  • Vodopad Siga Ceremošnja
  • Vodopad Siga Ceremošnja
  • Vodopad Burau
  • Vodopad Burau
  • Vodopad Burau