Туристичка организација Кучево

Водопади и врела

Водопади на месту ,,Мало врело” у Раковој Бари

Ови водопади се налазе у атару села Ракова Бара, 15 км северно од Кучева, у подножју видиковца Ракобарски вис (691 м). Овде је, иначе, почетак атрактивне пешачке стазе, популарне међу планинарима и другим љубитељима природе: Мало врело – Ракобарски вис – Шевичка пећина – Дубочка пећина. Пешачка стаза је дугачка око 15км.

Водопади Мало врело

Место ,,Мало врело’’ представља шири простор који обухвата јак крашки извор, који одмах затим формира поточић смиреног тока по пространој заравни, да би се потом обрушио низ вертикалну литицу стварајући висок каскадни водопад. После овог водопада, ређају се један за другим неколико знатно мањих али необично лепих бигрених водопада. Водопади су најбогатији водом у пролеће, после отапања снега на Ракобарском вису. У најтоплијем делу лета, проток воде се значајно смањује.

У целини, извориште са водотоком и водопадима представља интересантан геоморфолошко-хидролошки објекат. ,,Мало врело’’ је удаљено од Кучева 15 км и до њега се може стићи државним путем 376 II Б реда: Турија – Ракова Бара – манастир Туман – Малешево, с тим што се у центру села Ракова Бара скреће десно, на локални сеоски пут који води према Ракобарском вису. Водопади су од центра села удаљени око 2км.

Необична лепота самог локалитета, као и близина манастира Туман (6 км), Дунава и Ђердапа (12 км), довољан су разлог за посету овом месту.

Водопад “Сига”

Водопад ”Сига” је удаљен од пећине Церемошње 4 км. Налази се непосредно испод извора потока Сига, који извире испод високог крашког облука, а онда се обрушава, стварајући око15м висок каскадни водопад. Последњих неколико година водопад пресушује већ у рано лето.

Низводно од водопада, 1,5км далеко,  на узвишењу изнад десне обале Сиге налази се и омања Голубањска пећина, још једна занимљивост околине Кучева. Пећина је проходна у дужини од око 80.метара.

ВодопадБураукод извора Шевичке реке

У атару села Шевица, на месту званом ‘’Бурау’’, Шевичка река, десна притока Пека скоро на самом извору ствара необично интересантан водопад.

Поток, који настаје из снажног крашког извора у подножју високе стене, после 50 метара рачва се на више мањих рукаваца, који затим падају са бигрене терасе, широке око 30 метара, стварајући већи број минијатурних каскадних водопада у виду танких, чипкастих водених завеса.

Ако имате авантуристичког духа, волите природу и не очекујете посебан комфор, водопад ”Бурау” је идеална место за посету.

Водопад се налази 1. км. од локалног асфалтног пута који води од центра Шевице према засеоку Брсани. Водопад је од Кучева удаљен 13 километара.

Врело “Шумећа”

Налази се у истоименом засеоку села Турија на 12. км од центра Кучева.

Ово крашко врело је најјаче врело у општини Кучево. Из омањег пећинског отвора у подножју северних обронака планинског масива ’’Ђула’’, који и иначе обилује изворима, на површину избија беспрекорно чиста вода која одмах формира јак поток. Већ на пар стотина метара низводно, његова вода покреће неколико сеоских воденица.

У близини, на око 3 км. налази се недовољно истражена пећина ‘’Зајце’’, која  је проходна у дужини од око 80. метара. За време великих суша снага врела падне на десетак литара у секунди. Не памти се да је ова вода икада пресушила.

Галерија фотографија

  • Водопади у Малом врелу
  • Водопади у Малом врелу
  • Водопад Сига Церемошња
  • Водопад Сига Церемошња
  • Водопад Сига Церемошња
  • Водопад Бурау
  • Водопад Бурау
  • Водопад Бурау