Turistička organizacija Kučevo

Ostale manifestacije

Od ostalih manifestacija u opštini Kučevo koje sve više dobijaju na značaju, treba pomenuti sledeće:

  • ,,Dani Slobodana Lekića” u Mustapiću. Manifestacija se održava sredinom maja svake godine. Posvećena je uspomeni na ovog poznatog pevača vlaških pesama.
  • ,,Omoljanca”. Manifestacija je posvećena vlaškom folkoru (običaji, pesma, igra..). Održava se na platou ispred restorana kod pećine ,,Ceremošnja” prve subote u julu.
  • ,,Pasuljijada u selu Voluja. Održava se od 2008. godine. Ove, 2018. godine, Pasuljijada će biti održana u subotu,14. jula.Mada je manifestacija takmičarskog karaktera (priprema se kuvan pasulj sa različitim dodacima), naglasak je na druženju uz vlašku pesmu i igru koju priređuju kulturno – umetnička društva iz Kučeva i okolnih sela.
  • ,,Izvorni dani Neresnice”. Održavaju se u poslednjoj suboti, u julu mesecu, u Neresnici. Ove, 2018. godine to je 28. jul. Manifestacija je organizovana po uzoru na Smotru izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi”.
  • 17. takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Održava se u Voluji, uvek na Svetog Iliju (02. avgust). Centralni deo manifestacije je takmičenje u kuvanju riblje čorbe.
  • ,,Gulašijada” u selu Duboka. Održava se od 2010. godine. Termin održavanja je svake godine isti: 6. avgust. I na Gulašijadi cilj je više na druženju i zabavi a manje na takmičenju.
  • 17.kolektivna izložba ,,Braničevska paleta”. Likovna izložba će se održati u sredu, 08.avgusta 2018. godine u Kučevu.
  • Likovna kolonija ,,RAVNIŠTARKA”, osma po redu, održaće od četvrtka, 16.avgusta do subote,18. avgusta 2018.godine u objektima kompleksa ,,Ravništarka” na zaštićenom prirodnom dobru Spomenik prirode ,,Pećina Ravništarka”. Kao i do sada, očekuje se veći broj likovnih umetnika iz svih krajeva Srbije.

 

Treba pomenuti i četiri vašara: veliki narodni vašar ”Kalinić” (11. avgust) i mali narodni vašar ”Mala Gospojina” (21. septembar), kao i vašar koji se održava glavnog dana smotre ”Homoljski motivi”. Četvrti vašar se održava u selu Rabrovu 19. avgusta (”Preobraženjski vašar”).