Туристичка организација Кучево

Минералне воде

Минерална вода “ДУБОКА”

slide_home01Минерална вода “ДУБОКА” извире са дубине од 282 метра.  Њен извор се налази у селу  Нересница, у засеоку Кисела Вода, непосредно изнад ушћа Буковске реке у Пек. По свом типу и саставу спада у ред калцијум-бикарбонатних вода, које су у Србији мање заступљене. Висок садржај калцијума, низак садржај натријума, присуство калијума, магнезијума и осталих олиго-елемената, чини да ова вода представља прави мелем за здравље.

Око 1 км узводно од извора, готову у центру Нереснице налази се фабрика у којој се вода флашира. Фабрика је изграђена по најстрожијим еколошким стандардима, а водило се рачуна и да се архитектонски уклапа у лепу околину.

Извор минералне  воде ’’ДУБОКА’’ налази се 5 км, а фабрика  на око 6 км од центра Кучева.

Из чесме на извору, минерална вода непрекидно тече и може се користити бесплатно.

За више информација посетите: www.duboka.rs

Извор минералне воде “Бања”,  у Раковој Бари

Извор је у облику мањег врела, снаге око 5 литара воде у секунди из којег се одмах формира поточић, који се после 300 м улива у поток из Малог Врела, а овај се недуго затим улива у Раковобарску Реку, десну притоку Пека.

Минерална вода са извора Бања у селу Ракова бара

Интересантно је да је висинска разлика између минералног извора и ушћа у поток који долази из Малог врела око 100 м, што указује на то да ова минерална вода долази са велике дубине. О овој минералној води се мало зна. Верује се да је по свом саставу слична минералној води ”ДУБОКА”.

Минерална вода са извора Бања у селу Ракова бара