Манифестација „Михољски сусрети села“, 16. октобра у Равништу

Манифестација „Михољски сусрети села“ у општини Кучево, одржаће се у селу Равништу, 16. октобра 2021. године, на платоу изнад пећине „Равништарка“, у оквиру туристичког комплекса „Равништарка“.

Манифестација је осмишљена тако да се за свако село које учествује постави штанд, чији ће изглед и садржај свако село за себе осмислити и уредити, и на тај начин најбоље представити своје обичаје и традицију, а учествоваће представници следећих десет села: Раденка, Дубока, Волуја, Нересница, Шевица, Кучајна, Равниште, Церемошња, Церовица и Каона.

Како се на територији општине Кучево већ дужи низ година одржавају гастрономске манифестације у неколико села, планира се да се исте у оквиру програма представе у мањем обиму и то као део поставке на штандовима села у којима се одржавају. Поред гастрономских, садржаји на штандовима обухватиће изложбу домаћих производа, рукотворина, сувенира, ношње и других предмета и производа карактеристичних за свако село. Комисија ће прогласити најлепше уређени штанд.

Свако село ће имати представнике које ће се такмичити у пастирском вишебоју, док ће културно – уметнички програм употпунити садржај манифестације где ће учесници представити народне игре, песме и музику из овог краја и где ће се наградити села са најбољим програмом.

  • Временски ток манифестације:
  • 09.00 – 10.00 – дефиле учесника улицама Кучева и одлазак у село Равниште,
  • 10.00 – 16.00 – припрема традиционалних јела и представљање села на постављеним штандовима,
  • 10.00 – 18.00 – изложба домаћих пољопривредних производа, сувенира и аранжмана са јесењим мотивима,
  • 10.00 – 14.00 – пастирски вишебој – такмичење у традиционалним играма (бацање камена с рамена, скок у даљ, навлачење конопца, трчање у џаку, „рука кантар има“),
  • 15.00 –16.00 – дегустација традиционалних јела и избор најлепшег штанда,
  • 16.00 –17.30 – културно – уметнички програм и избор села са најбољим програмом,
  • 17.30 –18.00 – додела захвалница, медаља и плакета.

Значај организовања ове манифестације има културни и друштвени значај јер ће помоћи очувању и неговању традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа, обогаћењу друштвеног живота становника у селима, јер ће анимирати становништво да на најбољи начин представе своје село кроз за њих карактеристичне обичаје, домаћу радиност, фолклор, где ће посетиоци имати прилику да се упознају са богатством културне баштине овог краја.

Развој туризма један је од приоритета општине Кучево, а чињеница је да становници Србије радо посећују манифестације засноване на обичајима, фолклору, традицији, старим гастрономским специјалитетима, па се туристички и економски значај ове манифестације огледа у привлачењу већег броја посетилаца и доприносу развоја туризма у овом крају. Већи број посетилаца, како за време одржавања манифестације, али и касније, доприноси са економског аспекта повећању прихода од туризма и развоју целог краја уопште.

Средства за организовање манифестација „Михољски сусрети села“ (410.000,00 динара) општина Кучево добила је од стране  Министарства за бригу о селу Републике Србије (учествовањем на Конкурсу које је ово министарство расписало).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ