Turistička organizacija Kučevo

Jezera

Kučajnsko jezero

Kučajnsko jezero je veštačka hidro akumulacija, koja je izgrađena na Kučajnskoj reci, levoj pritoci Peka. U blizini jezera se nalaze ostaci rimskih i srpskih srednjevekovnih rudnika srebra i zlata, zatim ostaci započete ali nikad završene fabrike oružja, kao i pomalo zaboravljeno i zapušteno gradsko izletište ”Platan”.

Vodopad na brani Kučajnskog jezera

Kučajnsko jezero sa okolnom prirodom može postati prijatno mesto za izlete i kampovanje ali je prethodno neophodno njegovo odmuljavanje, kao i uklanjanje divlje deponije koja dodatno odbija posetioce.  Jezero se nalazi neposredno iznad sela Kučajna, kraj asfaltnog puta prema pećinama ”Ravništarka” i ”Ceremošnja”.  Kučajnsko jezero je od centra Kučeva  udaljeno 5.km.

Jezera u Neresnici – zaseok Lunka

Nastala su između dva Svetska rata iskopavanjem zlatonosnog peska iz priobalja Peka. Nalaze se duž desne obale Peka, između Kučeva i Neresnice.

U blizini, na suprotnoj obali Peka je i izvor mineralne vode  ’’Duboka’’. Jezera sa okolinom su neuređena i u većoj meri zarušena, ali za izletnike sa skromnijim prohtevima mogu biti interesantna. Od Kučeva jezera su udaljena od tri do pet kilometara.

Jezero