Туристичка организација Кучево

Добродошли у Кучево

У североисточној Србији, у залеђу Дунава и Ђердапа, простире се област Звижд, од давнина познат рударски крај, понајвише богат златом. У средишту ове области, у пространој Звишкој котлини окруженој планинским венцима Хомољских  и Звишких планина, и масивом Северног кучаја, на обалама златоносног Пека налази се варошица Кучево, центар истоимене општине.

Звижд је крај необичне лепоте, дискретног шарма и занимљиве историје. У време Римљана овде су постојали многи рудници а злато се, осим јамске експлоатације, добијало и испирањем златоносног песка из Пека. Трагови римских насеља и рудника и данас се могу видети.

По обронцима Хомољских и Звишких планина, налазе се живописне пећине а лепотом се издвајају Церемошња, Равништарка и Дубочка пећина. Околина Кучева, сва у таласастим, шумовитим брежуљцима, испресецаним сеновитим стазама и бистрим потоцима, са златоносним Пеком – драгуљем Звижда који их сабира, брзо ће вас завести својом лепотом. Звижд је област још увек очуване природе и здраве хране. Ово је, од потрошачког друштва ”заборављени” кутак Србије са очуваним народним обичајима и необичним веровањима, често веома мистичним. Звижд се преко Хомољских планина граничи са Хомољском котлином у којој се налази врело реке Млаве. Због сличности у рељефу, клими, народним обичајима и менталитету становништва, читава област се деценијама уназад туристички посматра као Хомоље.

Ако дођете на ”Хомољске мотиве” – најстарију смотру изворног народног стваралаштва у Србији, која се одржава управо у Кучеву, брзо ћете схватити нераскидиву везу  Звижда и Хомоља. Занеће вас живахни ритам влашке игре и песме, а јарке, пулсирајуће боје народне ношње источне Србије даће вам нову снагу.

Зато вас позивамо да дођете и осетите чари овог необичног краја – не само кад су ”Хомољски мотиви”. Обузеће вас ковитлац звукова и мириса Хомоља и Звижда који се прожимају, стварајући нову, непоновљиву целину. Опустиће вас ћарлијање архаичног влашког језика, које подсећа на жубор планинског поточића у близини. Можете купити хомољски сир, ливадски мед и ракију ”ранковачу” или свратити у неки од ресторана са традиционалном кухињом. Наравно, разгледајте и околне пећине. Одморите се шетајући кроз питому дивљину Хомољских планина.

Откријте лепоту и богатство овог краја за који су пре вас знале многе војске, многи цареви и краљеви.